Jenis-jenis RekoderRekorder adalah instrumen muzik woodwind keluarga yang dikenali sebagai flutes fipple atau instrumen dalaman salur flutes seperti wisel yang termasuk wisel timah.
Rekorder akhir-besaran dan mulut instrumen adalah sempit oleh palam kayu, yang dikenali sebagai blok atau fipple.

Ia dibezakan daripada ahli-ahli keluarga yang lain dengan mempunyai lubang untuk tujuh jari (satu yang lebih rendah atau dua yang sering dua kali ganda untuk memudahkan pengeluaran semitones) dan satu untuk ibu jari tangan yang menang. Jara perakam tirus sedikit, yang seluas-luasnya pada akhir pelekap mulut dan sempit ke arah kaki pada perakam Baroque, atau dibakar hampir seperti sangkakala di bahagian bawah ke atas surat cara Renaissance.

Rekorder popular di zaman pertengahan melalui era barok, tetapi merosot pada abad ke-18 memihak kepada instrumen woodwind orkestra, seperti flute, oboe, dan klarinet. Dalam masa kejayaannya, perakam tradisinya dikaitkan dengan adegan bimbingan dan nasihat, peristiwa ajaib, pengkebumian, perkahwinan dan adegan amorous. Imej daripada perakam boleh didapati dalam sastera dan karya seni yang berkaitan dengan semua ini. Purcell, Bach, Telemann dan Vivaldi menggunakan perakam untuk mencadangkan gembala dan meniru burung dalam muzik, tema yang berterusan dalam abad ke-20 muzik.

Rekorder telah dihidupkan semula pada abad ke-20, sebahagiannya dalam usaha mencapai prestasi sejarah dimaklumkan mengenai muzik awal, tetapi juga kerana kesesuaian sebagai instrumen mudah untuk muzik pengajaran dan rayuan kepada pemain amatur. Hari ini, ia sering dianggap sebagai instrumen kanak-kanak, tetapi terdapat ramai pemain profesional yang menunjukkan bunyi range.The solo penuh alat perakam adalah amat jelas dan manis, sebahagiannya kerana kekurangan harmonik atas dan penguasaan harmonik ganjil bunyi.REKODER ALTO 


REKODER BASS


 REKODER SOPRANINO

REKODER SOPRANO


REKODER TENOR


RECORDER FAMILY
Instruments in C Range Instruments in F Range
garklein Range GarkleinRecorder.png sopranino

Range SopraninoRecorder.png
descant (soprano)

Range SopranoRecorder.png treble (alto) Range AltoRecorder.png
tenor Range TenorRecorder.png bass
(bass in F)
Range BassRecorder.png
great bass
(bass in C)
Range GreatBassRecorder.png contra bass Range ContraBassRecorder.png
subcontra bass/ contra great bass Range SubContraBassRecorder.png sub-subcontrabass/double contra bass
(octocontrabass)
Range SubSubContraBassRecorder.png 

Pertandingan Rekoder Ensemble Sekolah Rendah