Jenis-jenis alat perkusi

KERINCING

Kerincing diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga. Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk. Apabila diketuk kerincing menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.
Cara memegang dan memainkan kerincing:
Pegang pada tali kerincing pada sebelah tangan dan pengetuk di sebelah tangan lain. Pastikan tangan yang memegang tali tidak menyentuh kerincing.
Kerincing boleh dimainkan dengan mengetuk pada besi berbentuk segitiga dengan pengetuk besi. Ketukan boleh dibuat di dalam atau di sebelah luarnya.
 

Tamborin

Tamborin adalah alat muzik perkusi yang dimainkan dengan cara ditabuh dan digoyangkan. Tamborin menghasilkan suara gemerincing yang boleh digabungkan dengan suara tabuhan dari bahagian membrannya.

Tamborin diperbuat daripada bingkai kayu bulat yang dilengkapi dengan membran pelapis dari kulit lembu atau plastikTamborin mempunyai beberapa simbal atau kerincingan logam kecil di sekeliling bingkainya yang akan mengeluarkan bunyi bergemerincing bila alat muzik ini digoyangkan. Tamborin biasanya dimainkan dengan cara dipegang secara menegak dan digoyang dengan salah satu tangan disertai tabuhan pada membran kulit dengan menggunakan tangan yang lain.

Tamborin berasal dari Eropah, tetapi mempunyai persamaan dengan alat muzik sejenis yang ditemui di China dan Asia Tengah (Diere), India (daph), Peru (Chil Chil), dan Greenland (Aelyau). Tamborin tradisional mula-mula dimainkan oleh kumpulan muzik yang berasal dari tentera Turki, yang dikenali dengan nama Janissaries.Mozart pertama kali menggunakan tamborin sebagai salah satu instrumen dalam muziknya pada tahun 1782.Tamborin moden menyumbang besar dalam pelbagai orkestra. Alat muzik ini telah banyak digunakan untuk menambah variasi warna suara dalam pertunjukkan muzik sejak abad ke-19 dan terus dimainkan dalam band mahupun ensembel muzik klasik atau popular.

Kastanet 
Kastenyet instrumen perkusi (idiophone), yang digunakan dalam Moor, Uthmaniyah, muzik purba Rom, Itali, Sepanyol dan Portugis. Instrumen tersebut terdiri daripada sepasang cengkerang cekung menyertai pada satu kelebihan oleh rentetan. Mereka telah diadakan di tangan dan digunakan untuk menghasilkan klik untuk aksen berirama atau bunyi yang sangat bagus atau suara ketuk-ketuk yang terdiri daripada satu siri pesat klik. Mereka tradisional yang dibuat daripada kayu keras, walaupun gentian kaca menjadi semakin popular.

Dalam amalan pemain biasanya menggunakan dua pasang kastenyet. Satu pasangan yang dipegang di tangan masing-masing, dengan tali yang bercangkuk ke atas ibu jari dan kastenyet berehat di tapak tangan dengan jari yang bengkok untuk menyokong pihak yang satu lagi. Setiap pasangan akan membuat bunyi padang yang sedikit berbeza.

Kayu Tik- Tok 

Tik-Tok diberbuat daripada kayu. Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. Tik-Tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut. Bunyi di bahagian kanan tik-tok tidak sama dengan bunyi di bahagian kirinya.
Cara memegang dan memainkan tik-tok:
Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pemegangnya dengan tangan kanan.
Ketuk tik-tok pada bahagian kanan dan kirinya secara bergilir-gilir.
 
Drum

Drum ahli kumpulan perkusi instrumen muzik, yang secara teknikalnya dikelaskan sebagai membranophones. Gendang terdiri daripada sekurang-kurangnya satu membran, yang dikenali sebagai kulit di atas dram atau kulit dram, yang diregangkan di atas cangkerang dan melanda, sama ada secara langsung dengan tangan pemain, atau dengan tongkat pemukul dram, untuk menghasilkan bunyi. Terdapat biasanya "kepala resonans" di bawah dram, ini biasanya ditala ke padang yang sedikit lebih rendah daripada kulit di atas dram atas. Teknik-teknik lain telah digunakan untuk menyebabkan gendang untuk membuat bunyi, seperti roll ibu jari.Gendang adalah instrumen yang tertua dan yang paling mana-mana muzik di dunia, dan reka bentuk asas kekal hampir tidak berubah selama beribu-ribu tahun.